tisdag 10 februari 2009

Rökning och vedeldning - en farlig kombination


Åh nej, nu är det avslöjat att även prinsessan Madeleine röker. Enligt Aftonbladet (som jag lånat bilden av) bjöds prinsessan på cigaretter av sin blivande svägerska eller vad hon nu är. Enligt färsk statistik minskar rökningen i landet, men vad är det för fel på de kungliga som blossar så det står härliga till? Vet inte de att det är farligt? Kungen har rökt länge och Madeleines pojkvän Jonas har också synts med en cigarett i handen. Till och med prinsen, Carl Philip, har setts röka cigarr.

Ojojoj, kungafamiljen kanske till och med eldar med farlig ved i kaminer och öppna spisar. I kombination med cigarettrökning kan inte det sluta bra, för enligt en studie är vedeldning lika farligt som passiv rökning. Vedeldning späder på luftens halter av polycykliska aromatiska kolväten som är en grupp cancerogena ämnen. Bilavgaser, slitage av däck och vägmaterial är de största orsakerna till PAH i luften, men också vedeldning är med på listan. Luften i en vedeldandes hem är lika farlig som luften på Hornsgatan i Stockholm.

Jag väntar med spänning på den dagen någon studie kommer fram till att någonting inte är farligt. Så jag kan andas ut (eller snarare in) ordentligt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan =) gå in och rösta på den du vill se som veckans blogg på onsdag =) kram

Anonym sa...

Den där larmrapporten som du länkar till är riktigt dålig.Kolla här
http://cornubot.blogspot.com/2009/02/vedeldningslarmet-dalig-vetenskap-och.html

Jocke-79 sa...

Har hört att Kungen slutat röka.. för flera år sedan.. Även att ingen av hans Barn röker.. Fast det var väl bara rykten då antar jag.. Fy Tusan!!!